2012

Pilgrimsfalkarna på silon

Falkhäckning på silon trots allt

Eftersom bolådan på silon i hamnen var tom verkade det som om falkarna hade avbrutit häckningen och vi spekulerade i att en berguv varit framme och tagit honan…..
Detta visade sig vara fel och det verkar nu som om falkarna ändå häckar och lagt beslag på den blå lufttrumman som finns till höger snett ner från den uppsatta häckningslådan. Det blir nog svårt att montera webkameran här tyvärr men mycket positivt att falkarna ändå verkar häcka…..

Jörgen Fagerblom/styrelsen
 

 

 


2011

Foto: Hans Johansson

 

Paret häckar för andra året i rad på Lantmännens silo i Falkenbergs hamn.
Hanen är fyra år och har varit trogen på platsen sedan 2008-2009. Honan är tre år och bildade par med hanen förra året.
Bolådan sattes upp i juni 2009 och falkarna accepterade boet kort därefter.

Förra året fick paret två ungar. Därefter har det trogna falkparet stannat kvar i hamnområdet hela vintern.
I år har de inlett häckningen tidigt och har redan nu (14 maj) veckogamla dunungar. Det ser ut som om det är fyra ungar i boet.

Vanligtvis är det honan som ses i boet. Hon känns igen på grovfläckigt bröst och är större än hanen. Den betydligt mindre hanen har vitt ofläckat bröst.

Fram tills ungarna är tre till fyra veckor gamla är det hanen som levererar byten till honan och ungarna. Därefter börjar även honan jaga och kan då förse falkungarna med större byten (främst duvor, måsar, kajor, vadare). Hanen fångar oftare mindre byten som t ex starar och trastar.

Ungarna blir kvar i boet till fram emot midsommartid. Därefter ger de sig ut och prövar sina vingar i närområdet.
Föräldrarna förser dem sedan ännu med mat någon månad framåt innan de får klara sig på egen hand.

Vill du njuta av de eleganta falkarna på plats så är det lämpligt att åka ner till Ätrans södra hamninlopp vid Jet-macken. Framför Dig på andra sidan ån ser Du då den höga silon. Det är här som falkarna håller till!

Falkenberg den 14 maj 2011
/Leif Klinteroth för Projekt Pilgrimsfalk